7 Persediaan Sebelum Bersalin, Supaya Tidak Kelam-Kabut Nanti

Persediaan sebelum bersalin

7 Persediaan Sebelum Bersalin

Kelahiran bayi adalah saat yang paling ditunggu-tunggu oleh bakal ibu dan bapa, sudah pastinya mereka sangat gembira dan teruja dengan kedatangan orang baru di dalam keluarga mereka. Tetapi perlu diingat, banyak persediaan yang perlu dibuat sebelum menimang cahaya mata.

Berikut merupakan beberapa persediaan sebelum bersalin.

1) Kewangan

Persediaan sebelum bersalin

Menyediakan wang yang mencukupi untuk persediaan semasa kelahiran, walaupun anda merancang untuk bersalin secara normal, tetapi anda tidak dapat menjangkakan sekiranya anda perlu menjalani pembedahan.

Jika kandungan berisiko, bersalin di hospital kerajaan sahaja. Tak perlu berangan untuk bersalin di hospital swasta, melainkan kewangan sudah kukuh. Yang penting, jangan sampai berhutang pula.

 

2) Pemakanan

Contoh Makanan Ketika Hamil

Untuk makanan ketika hamil, para ibu perlu mengambil makanan yang seimbang dengan mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan untuk menjamin kesihatan bayi didalam kandungan.

 

3) Lokasi hospital bersalin

Persediaan sebelum bersalin

Lokasi yang dipilih haruslah berdekatan dengan tempat kediaman dan tiada kesesakan lalu lintas. Mungkin ada yang kerja jauh dari rumah. Pandai-pandai pilih lokasi hospital bersalin yang tidak terlalu jauh.

Bukan apa, jika tiba-tiba rasa nak bersalin, boleh terus pergi hospital yang selalu ‘check-up’. Lebih mudah, kerana semua maklumat kandungan kita ada bersama mereka.

 

4) Kelengkapan bayi

Kaedah-Persediaan-Sebelum-BersalinApabila telah mencapai usia kandungan 7 bulan, bersiap sedialah  membeli barangan bayi dan menyediakan senarai kelengkapan bayi. Seeloknya beli terlebih dahulu barangan yang diperlukan oleh bayi sebelum mereka dilahirkan.

Bayi cepat besar. Tak perlu beli yang mahal-mahal. Percayalah, nanti akan membazir.

 

5) Kelengkapan ibu

Menyediakan segala jenis kelengkapan ibu seperti pakaian atau ubat-ubatan. Yang paling penting adalah kad pengenalan dan kad pemeriksaan kesihatan ibu hamil. Jangan terlupa bawa pula semasa mahu mendaftar bersalin nanti.

Pastikan sentiasa bawa dalam dompet atau handbag.

 

6) Persediaan berpantang

Untuk kelancaran proses berpantang, para ibu memerlukan kelengkapan yang mencukupi. Merancang siapa yang menjadi tukang urut yang mahir dalam kerja-kerja mengurut wanita selepas bersalin. Jika tidak mahu pening-pening kepala, boleh gunakan servis dari PantangPlus sahaja. Lebih mudah, tak perlu tercari-cari.

Untuk set bersalin, disarankan mendapatkan pandangan daripada mereka yang berpengalaman sebelum memilih set bersalin yang sesuai dengan keperluan diri anda.

 

7) Doa dan surah amalan

Apa yang boleh hafal, hafal. Bukan minta hafal satu surah panjang atau satu juzuk Al-Quran. Zikir mengingati Allah, dan kerapkan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.

 

Sudah bersedia untuk bersalin?

Mungkin senarai yang kami beri ini tidak lengkap, selengkap-lengkapnya. Namun, sudah memadai untuk bersedia untuk bersalin. Persediaan sebelum bersalin sangat penting, kerana jika tidak dirancang dengan betul, boleh mengganggu emosi.

Selamat menimang cahaya mata!

Apa yang orang lain cari?:

  • persediaan bersalin
  • tips persedian ibu bersalin

5 Tips Uruskan Kerja Rumah Untuk Ibu Yang Berpantang Sendiri

“Boleh ke aku berpantang di rumah sendiri nanti? Rasa leceh pula nak balik kampung. Nanti si kakak pun sekolah, takkan nak ponteng lama-lama pula. Nak ajak mak duduk sini lama-lama, mesti dia tak selesa. Apa agaknya tips berpantang sendiri yang mudah dan praktikal ya?”

Walaupun dulu bakal ibu lebih cenderung untuk bersalin di kampung, namun kini bukan semua boleh membuat keputusan sedemikian. Ada banyak alasan yang menyebabkan seseorang lebih selesa berpantang sendiri. Antaranya adalah kerana faktor kesihatan ibu bapa masing-masing yang kurang memuaskan, ibu bapa mereka masih bekerja atau menjalankan perniagaan, atau pasangan itu sendiri mempunyai anak yang sedang bersekolah. Jadi, mahu tak mahu, terpaksalah membuat keputusan untuk berpantang di rumah sendiri.

Walau apa pun, ibu jangan risau kerana anda sebenarnya mampu menguruskan diri dan keluarga sekalipun hanya berpantang sendiri di rumah.

Mari PantangPlus.com kongsikan beberapa tips berpantang sendiri untuk anda.

5 Tips Berpantang Sendiri Di Rumah

Berikut adalah tips berpantang sendiri serta persediaan untuk anda mengendalikan kerja rumah dengan lebih mudah selepas bersalin nanti.

1. Perancangan Awal

Kalau bercadang nak berpantang sendiri di rumah, anda perlu membuat perancangan awal supaya ia dapat memudahkan perjalanan kerja anda.

Antara rutin yang perlu dirancang adalah memandikan bayi, memasak makanan, mencuci pakaian, dan penjagaan kesihatan diri seperti berurut / berbengkung.

Semua ini perlu dirancang agar seseorang diberi tanggungjawab menguruskannya. Biasanya kerjasama suami amat penting untuk mengambil alih semua tugas ini dalam beberapa minggu terawal. Beritahu awal-awal menu yang perlu dimasak, ajarkan cara menggunakan mesin basuh, menyidai pakaian, melipat baju, dan sebagainya.

Foto Kredit: shutterstock.com

2. Sediakan Checklist Untuk Suami

Buat beberapa hari terawal, mungkin anda boleh membantu suami dengan menyediakan senarai semak untuk perkara-perkara yang boleh dilakukannya.

Dengan cara ini, suami lebih mudah mengatur masa dan membiasakan diri dengan rutin tersebut tanpa perlu disuruh. Tak adalah terlupa nak buat nanti.

Foto Kredit: shutterstock.com

3. Senaraikan Menu Sesuai

Research awal-awal menu yang anda suka dan simpan resepinya dalam satu buku. Nak lagi senang, sediakan stok bahan basah yang boleh dimasak dan simpan dalam freezer untuk sebulan.

Kalau suami anda jenis yang pandai memasak, boleh minta tolong suami. Kalau tak, rasanya tak ada masalah nak masak makanan orang berpantang sebab biasanya cara masakannya sangat ringkas.

Untuk beberapa hari terawal, senaraikan makanan yang anda boleh makan dan suami boleh beli lauk di kedai-kedai makan yang berdekatan.

Sebelum bersalin, ibu boleh juga sediakan stok makanan berpantang contohnya kurma, biskut, serunding halia, atau lauk frozen. Tentu praktikal dan memudahkan.

Foto Kredit: ezrylpark09.blogspot.my

4.  Cari Pembantu Harian / Confinement Lady

Jika suami keberatan atau tak mampu melakukan semua kerja rumah kerana sibuk bekerja, cuba dapatkan perkhidmatan pembantu harian.

Sekarang dah banyak tukang urut / confinement lady yang tawarkan perkhidmatan sebegini, siap ada pakej lagi!

Foto Kredit: utaranews.com

5. Siapkan Emosi & Mental

‘Mood’ wanita ketika berpantang biasanya naik turun macam rollercoaster. Kebanyakan masa, kita sendiri bingung dengan perasaan diri sendiri. Barangkali disebabkan letih, tak cukup tidur, dan menahan kesakitan bersalin, kita mudah marah, tersinggung, dan stres.

Oleh itu, berfikiran positiflah dan yakin bahawa Allah akan mempermudahkan urusan kita. Walaupun dalam keadaan uzur secara syarie, anda sebenarnya masih boleh mengamalkan bacaan ayat-ayat suci, zikir, dan doa untuk memohon kekuatan emosi.

kelebihan mengurut bayi
Foto Kredit: pinsdaddy.com

Tak Mustahil, Anda Boleh Lakukannya!

Walaupun anda seorang supermom dan biasa melakukan kerja-kerja rumah, ambillah masa untuk berehat dan terimalah pertolongan daripada orang sekeliling.

Tetapkan mind set bahawa tak susah berpantang sendiri. Enjoy the moment bersama bayi anda dan gunakanlah tempoh berpantang untuk berehat agar anda cepat pulih dan dapat kembali melakukan rutin harian dengan lebih efisyen.

Apa yang orang lain cari?:

  • boleh kah ibu berpantang buat kerja rumah